StatCounter

##################################################### #####################################################

24 Kasım 2009 Salı

KARİYER DEĞİŞTİRMEDEN ÖNCE

(Bu 7 öneri doğru adımı atmanızda size yol gösterecektir.)

İçinde bulunduğumuz kriz döneminin pek çok negatif yönü olmasına rağmen, çalışanları kariyer değişimi konusunda durumlarını değerlendirmeye sevk eder. Bu sayede çalışanlar kuvvetli yönlerini, yeteneklerini, ilgi alanlarını ve tecrübelerini tekrar gözden geçirme fırsatı yakalayıp şirketlerine ve kendilerine yeni neler katabileceklerini düşünürler.

Piyasadaki iş alternatiflerini takip etmek ve bu işlerle mevcut işlerini karşılaştırmak, kariyerin her aşamasında yapılması gereken bir şeydir. Kriz dönemlerinde her ne kadar işsizlik oranları artsa da unutulmaması gereken şey, piyasanın her zaman seçenekler sunmasıdır.

Bu seçenekleri değerlendirmeden önce aşağıdaki tavsiyelere kulak vermenizi öneriyoruz.

1) Ne yapmak istediğinize karar verin!

Her zaman hayalini kurduğunuz şeyi ve sizi motive edecek değişiklikleri düşünün. İçinde bulunmak istediğiniz özel bir sektör olup olmadığını, güçlü yönlerinizi ve yeteneklerinizi analiz edin.

2) Düşündüğünüz iş ile ilgili bilgi edinin!

Sektörün içindekilerle konuşun hatta mümkünse firmanın içinde birkaç gün geçirmeye çalışın.

3)Her zaman hayalini kurduğunuz iş, finansal olarak doyurucu olmayabilir, unutmayın!

Hayalini kurduğunuz işe adım atmadan önce size ekonomik getirisinin tatmin edici olup olmadığından emin olun.

4) Kariyer değişimi zaman alacaktır, unutmayın!

Kariyer değiştirmek, iş arama sürecinden çok daha zordur. Bu bağlamda kariyer değişiminin püf noktası, süreç boyunca işlerin kör düğüm olması ya da ilerlememesi durumunda gösterilecek azim ve sabırdır. İşinizin güvende olmadığını hissediyor ya da değişik bir şeyler denemek istiyorsanız, kendinizi maddi bir baskı altında hissetmiyorken ya da açığa alınmadan önce sürece bir an önce başlamak en doğrusu olacaktır.

5) Ufak adımlarla değişime başlayın!

İşinizde yapacağınız köklü değişimler koşullar içinde risk teşkil ediyorsa, öncelikle küçük değişikliklere fırsat
tanınmalı. Örneğin, şu anki işinizde alabileceğiniz farklı projeler yeni bir role geçişinize ön ayak olabilir.

Özellikle kriz dönemlerinde küçülmeye giden yapılarda çalışanlara verilen roller artar. Şu an bir işiniz varsa şayet, yeni bir projeyi üstlenmek sizi uzun vadedeki kariyer hedefinize yakınlaştıracaktır.

6) Sevdiğiniz işinizi kaybetme endişesini taşımayın!
Sevdiğiniz bir işi kaybettiyseniz ya da açığa alındıysanız ve kendi uzmanlık alanınızdaki iş alternatifleri yeterince bonkör değilse, kariyer değişimine mecbur kalmış hissetmiş olabilirsiniz. Sevdiğimiz şeyleri hayatımızdan çıkarmak ne kadar zor ise, daha iyi bir şeylerin yolda olduğunu fark etmek de bir o kadar önemlidir. Eğer daha önce bir alanda mutlu olduysanız, bu farklı bir alanda da memnun olabileceğinizin habercisidir, unutmayın!

7)Hemen akademik kariyere geri dönüş yapmayı düşünmeyin!

Bu yolu seçmeden önce gerçekten size katma değer sağlayıp sağlamayacağından emin olun.

Size ilerleme kaydedeceğinize inandırsa da, sonunda gerçekten kullanamayacağınız bir yüksek lisans programı zaman ve para kaybına mal olabilir.
Kaynak: http://bx.businessweek.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder