StatCounter

##################################################### #####################################################

24 Kasım 2009 Salı

Röportaj: Imperial Tobacco İnsan Kaynakları Müdürü


Imperial Tobacco İK Yönetiminin kariyer yönetimine bakış açısı nedir?
Sürdürülebilir büyümeyi sağlamak, üstün iş performansı sergilemek ve başarılı mali sonuçlar elde edebilmek amacıyla gerek bireysel gerekse ekip çalışmaları içerisinde gelişimi destekleyici fırsatlar yaratarak, çalışanlarımızı bu gelişimin bir bileşeni olarak planlıyoruz .
Yüksek kalibre çalışanları mücadele gerektiren pozisyonlara hazırlarken kaynakları doğru analiz ederek, gelişim programlarını buna göre uyguluyor ve çalışanlarımızın kendilerindeki potansiyeli keşfetmelerine / geliştirmelerine yardımcı oluyoruz.
Firmanızın kariyer planlama ve geliştirme açısından izlediği politikaları anlatır mısınız?
Kariyer yönetimi atamalar, transferler ve iş değiştirmeleri kapsamaktadır. Başarılı bir kariyer yönetimi iş doyumunu ve çalışanın şirkete olan bağlılığını sağlama amacına yöneliktir.
Başarılı Kariyer Yönetimini üç faktör belirler: Etkin plan, Üst yönetim desteği, Organizasyonel ve Bireysel planların uyumu
Hedeflerle yönetilen, başarı ve kar odaklı bir şirketiz.Yıl sonu hedeflerinin gerçekleştirilmesini analiz ettiğimiz ve takip eden yılın hedeflerini paylaştığımız süreçte çalışanlarımızı sadece iş sonuçlarıyla değil, işi yapış şekilleriyle de değerlendiririz. Bunun için de firmamıza özel bir takım matriksini kullanırız. Bu değerlendirme sonucunda Yıldız yetenekleri Yetenek Havuzuna alır ve gereken programlara kendilerini yönlendiririz.
Yıldız yetenekleri nasıl yönetiyorsunuz? Firmanızda yıldız çalışanlar için nasıl bir kariyer planlaması yapıyorsunuz?
Kariyer yönetimi, bir çalışanın bulunduğu konumun farkında olması, bir sonraki adımın ne olacağını bilmesi ve geleceğini öngörebilmesi ve uygun hazırlıkları yapabilmesi açısından gerekli bir çalışmadır.Ancak kariyer çizgileri heryıl ilerlemeyebilir. Çünkü çalışanın işinde ilerlemesi birçok faktöre bağlıdır. Bunlardan en önemlisi performans değerlendirme sonucudur.
Her yıl çalışanlara yöneticileri tarafından Gelişim Planı oluşturulur. Bu plan Performans değerlendirme formumuzda da yer alır. Bu bölümde bireyin yurtiçi ve yurtdışı projelerinde görev alma isteği de tespit edilir. Yıldız çalışanlarımızın performans değerlendirme sistemimizle etkin bir şekilde ölçerek onların gerekli eğitimleri almalarını ve ilerlemelerini sağlıyoruz ve en etkin şekilde kendilerinden verim almaya çalışıyoruz.
Firmanızda çalışanların işten ayrılma oranı nedir? Kariyer yönetiminizin bu seviyeye ne kadar etki ettiğini düşünüyorsunuz?
Imperial Tobacco Manisa Fabrikasında işten ayrılma oranımız %1,5’dur. Bu oranın düşük olmasının sebebini iş memnuniyeti, keyifli çalışma ortamı ve çalışana verilen değerden kaynaklandığına inanıyorum.
Firmanızın yönetici geliştirme programı var mı? Var ise nasıl uyguluyorsunuz?
Şirketimiz kariyer planlama ve geliştirme açısından pozisyonun gerekliliklerine göre farklı programlar uygulamaktadır:
Imperial Leadership Program (ILP)
Imperial Management Development Program (IMDP)
International Career Management (ICM)
Future Leaders
Mentoring Program
Operation Academy
Bu programlar firmamıza özeldir, her firmanın kendi İK yönetimi gerekli danışmanlıkları alarak bu programları oluşturabilir.
Firma çalışanlarınızla ilgili ileri vadede Imp. Tobacco’nun diğer ülkelerinde faaliyet gösteren fabrikalarında görevlendirilmek üzere eleman yetiştiriyor musunuz? Bu planlamayı nasıl yapıyorsunuz?
Imperial Tobacco Group Intranet’inde yurt dışındaki operasyonlarda boşalan pozisyonların ilanları duyurulur. Başvuruda bulunmak isteyen arkadaşlarımız bu pozisyonlara başvurabilir. Firmamızda zaten Imp. Tobacco’nun uluslararası standartlarında eğitimler alındığı için çalışanlarımız uluslarararası vizyon sahibi olur. Yurtdışı görevlerine atanan kişiler ayrıca detaylı bir oryantasyon programından geçirilir.

Imperial Tobacco- İnsan Kaynakları Müdürü
Yasemin Akkozak




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder