StatCounter

##################################################### #####################################################

19 Ocak 2010 Salı

Harun Savaş / Genel Enerji – İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü



Bize kendinizi tanıtır mısınız?
Ekonomi Bölümü mezunuyum ve İşletme Yönetim Organizasyon konusunda Yüksek Lisans yaptım.Goodyear Lastik Fabrikalarında 10 yıl Fabrika Muhasebe Müdürlüğü ve 5 yıl da İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürlüğü yaptıktan sonra merkez ofisi Ankara’da olan petrol arama ve üretim şirketi N.V.Turkse Perenco’da 6 yıl boyunca İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü olarak çalıştım. Son 2 yıldır Kuzey Irak’ta petrol arama ve üretimi yapan ve merkez ofisi Ankara’da bulunan TTOPCO Ltd. şirketinde İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü olarak çalışmaktayım.

Nasıl bir işe alım politikası izliyorsunuz/uyguluyorsunuz?

Şirketimizin çalışanlarını öncelikle Ankara Ofis çalışanları ve Kuzey Irak sahası çalışanları olarak değerlendirebiliriz.‘’Doğru işe doğru eleman’’ düşüncesiyle gerçekleştirdiğimiz işe alımlarımız farklı çalışan gruplarını kapsamakta ve her grup için farklı işe alım politikası izlenebilmekte. Çalışan gruplarını; sürekli çalışanlar,geçici çalışanlar,günlük yevmiye ile çalışanlar,aracı firma elemanı olarak çalışanlar şeklinde sınıflandırabiliriz. Şirketimizin ihtiyacı doğrultusunda işe alacağımız elemanları farklı yöntemlerle yurt içindeki ve yurt dışındaki kaynaklardan sağlayabiliyoruz. Şirket kadrolarında doldurulması istenen pozisyonlar için ilgili bölüm yöneticisinin talebi ve Genel Müdür onayı alındıktan sonra çeşitli kaynaklardan eleman arayışı yapılıyor ve uygun adaylar iş görüşmesine çağrılıyor.

İşe alımda ne gibi süreçler yönetiyorsunuz? Her adaya uygulanan aşamalar nelerdir?

Sürecimiz, her yılın son çeyreğinde tüm bölümlerin gelecek yıl için hazırladığı bütçe çalışmaları ile başlar ve bir sonraki yılın eleman ihtiyaçları onay için şirket üst yönetimine sunulur. Onaylanan eleman ihtiyaçları ile ilgili bölüm yöneticileri Personel Talep Formlarını doldurarak İK bölümüne iletir. Daha sonra ise alınacak elemanın iş tanımı ve elemanda bulunması gereken özellikler ilgili bölüm ve İK tarafından birlikte hazırlanarak çeşitli kaynaklardan aday arayışına geçilir. Aday havuzumuzu; şirketimize posta ve mail ile gönderilen özgeçmişler, şirketin web sayfasına gönderilen özgeçmişler, şirket çalışanlarının önereceği adaylar, gazete ilanları ile alınan başvurular, Kariyer Net gibi internet aracılığı ile alınan başvurular, yerli ve yabancı danışman şirketler aracılığı ile alınan başvurular oluşturuyor..İş başvurusu yapan adayların özgeçmişleri öncelikle İK bölümü tarafından değerlendirilip özellikleri uygun adaylar kısa listeye dahil edilir. Kısa listeye giren adaylarla öncelikle telefon ile bir ön görüşme yapılır. Bu ön görüşme olumlu sonuçlandığı takdirde aday mülakata davet edilir. Yüz yüze yapılan ilk görüşmeyi İK bölümü yapar ve bu görüşme de olumlu olduğu takdirde aday ilgili bölüm yöneticisi veya yöneticileri ile görüştürülür. Bu görüşmelerde adaylara kişisel bilgileri ve mesleki bilgileri ile ilgili çeşitli sorular sorulur. Yabancı dil seviyesinin ölçülebilmesi için mülakatın bir bölümü yabancı dilde yapılır. Kısa liste içinde bulunan tüm adaylarla yapılan görüşmelerden sonra İK bölümü ve ilgili bölüm yöneticisi adaylarla ilgili görüşlerini karşılıklı olarak paylaşır. İş teklifi yapılması düşünülen aday konusunda İK bölümü ve ilgili bölüm yöneticisi hemfikir olduğu takdirde aday son değerlendirme ve onay için Genel Müdür ile tanıştırılır. Genel Müdür’ün de onayından sonra adayla ilgili referans kontrolleri yapılır. Referans kontrollerinin de olumlu olması durumunda adaya iş teklifi yapılır.İş teklifini kabul eden adayın işe giriş işlemleri yapılır ve işbaşı yaptıktan sonra oryantasyon eğitimi düzenlenir.

Enerji sektöründe işe alım sürecinin önemi ve diğer sektörlerle ayrışan yönleri nedir?

Enerji sektöründeki işe alım süreci diğer sektörlerle benzerlik göstermekle birlikte farklı zorlukları da içinde barındırıyor. Özellikle uzmanlaşmanın çok önemli olduğu ve pahalı yatırımların yapıldığı petrol sektöründe, doğru adayların alınması ve işe alım sürecinin doğru yönetilmesi çok önemli. Petrol araması ve üretimi konusunda iç kaynaklardan uzmanlaşmış adaylar bulmak çok da kolay olmuyor. Ülkemizde petrol araması ve üretimi yapan şirket sayısının çok olmaması nedeniyle yetişmiş eleman sayısı da sınırlı. Uzmanlaşmış aday sayısı yetersiz. Bu yüzden diğer sektörlerin pek yaşamadığı aday sıkıntısı petrol endüstrisinde sık sık yaşanabiliyor. Bunun sonucunda da böyle uzmanlık gerektiren pozisyonları doldurmak için İK bölümü farklı kaynaklara yönelmek, yurt dışından aday arayışına girmek durumunda kalabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder