StatCounter

##################################################### #####################################################

11 Haziran 2010 Cuma

HRM BÜLTEN – GİRİŞ YAZISI AYIN KONUSU: BECERİ TESTLERİ VE KİŞİLİK ENVANTERİ

Son yıllarda İnsan Kaynakları Yönetiminin vazgeçilmez araçlarından biri olan beceri, yetenek testleri ve kişilik envanterleri hem işe alım sürecinde hem de mevcut çalışanlara yönelik olarak kullanılmaktadır.

“Kişileri teknik özelliklerine göre işe alır, kişilik özellikleri nedeniyle işten çıkarırız.” Bu nedenle kişilik envanterleri, işe alım aşamasında doğru kişilerin doğru pozisyonlara yerleştirilmesi konusunda etkili bir araçtır. Aynı zamanda testler, mevcut çalışanlara yönelik kariyer planlama, eğitim-gelişim yönetimi, terfi, atama gibi konularda da rehberlik eder.

Yapılan araştırmalara göre “geçerli ve güvenilir” testlerin kullanılması bireysel ve yönetsel yetkinliklerinin değerlendirilmesinde etkili yöntemlerden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. “Kişilik envanterleri” kişilerin gerek iş, gerek özel hayatındaki davranış biçimlerini ve baskı altındaki kişiliğini yordama konusunda etkili bir araçtır. “Yetenek/beceri testleri” ise zihinsel faktörlerin de dahil edildiği bedensel yetenek ve becerileri ölçmek amacıyla geliştirilen testler olması sebebiyle, daha çok üretim sektörlerinde tercih edilmektedir.

İnsan Kaynakları Yönetimindeki tüm diğer uygulamalar gibi beceri testleri ve kişilik envanterleri de işverenler ve çalışanlar arasında uzun vadede sağlıklı çalışma zemininin hazırlanması ve doğru yönlendirmelerin yapılabilmesi için kullanılmaktadır. Bültenimizde bu konuda yer verdiğimiz değerli görüşlerin, siz sevgili okuyucularımız için önemli bir kaynak teşkil etmesini dileriz.

Saygılarımızla,

HRM Danışmanlık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder