StatCounter

##################################################### #####################################################

11 Haziran 2010 Cuma

Röportaj: Dr. Zerrin Başer - ICF/ Professional Certified Coach, Erickson Coaching International Uluslararası Eğitmeni, Denge Merkezi Eğitim ve Danışmanlık Kurucu Ortağı

Dr. Zerrin Başer, ICF akredite Profesyonel Koç ve eğitmen olarak özelikle üst düzey yönetici ve liderlere yönelik koçluk hizmetleri sunmakta ve liderlik programları uygulamakta, profesyonel koçluk mesleğinin Türkiye’de ve dünyada gelişimi için eğitim ve çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Yaklaşık 2200 saat profesyonel koçluk deneyimi olan Dr. Başer’in bireysel ve kurumsal müşterileri arasında ulusal ve uluslararası birçok kuruluş yöneticileri yer alır.

Dr. Başer Robert Kolej’inin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirmiş ve Aile Hekimliği Uzmanlık ihtisası yapmıştır. Aynı zamanda Uluslararası İş Örgütünden Proje Yönetimi diploması olan Dr.Başer, Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü’nde Dünya Bankası Projesi kapsamında sağlık reformları ve Aile Hekimliği’nin Türkiye’de yapılanması konusunda çalışmıştır. AB projelerine ve Sağlık Bakanlığına 38 ülkede hizmet sunan The Futures Group International’ ın Türkiye Temsilcisi olarak çeşitli organizasyonlar ve sivil toplum kuruluşlarının savunuculuk, kurumsal gelişim ve stratejik planlamaları konularında çalışmış, danışmanlık yapmıştır. Dr.Zerrin Başer, sağlık alanında yürüttüğü çalışmalarının yanı sıra yaklaşık 23 yıldır bireysel ve kurumsal gelişim alanında da çalışmakta olup, bireysel gelişim, eğitici eğitimi, liderlik, zaman yönetimi, kurumsal kimlik geliştirme, öğrenen organizasyon süreçleri ve proje geliştirme konularında bilgi ve deneyimlerini sunmaktadır.

Bu alanlara 8 yıldır Neuro Lingusitic Programming (NLP) konusunu da katmıştır. Türkiye’de başladığı NLP eğitim sürecini Amerika’da The Society of Neuro Linguistic Progamming’de devam ederek NLP kurucusu ve halen isim hakkı sahibi olan Dr. Richard Bandler’dan eğitim almış ve bu alanda eğitim ve danışmanlık hizmetlerine 2004 yılında Denge Merkezi Eğitim ve Danışmanlıkta başlamıştır. Dr. Başer, NLP’nin gelişimine büyük katkı sağlayan Dr.Milton Erickson’un yaklaşımları ile Dr. Marilyn Atkinson tarafından geliştirilen ve ICF (International
Coaching Federation) akredite “Solution Focused Coaching- Çözüm Odaklı Koçluk” konusunda Kanada Erickson College International’in eğitimlerine katılarak “Certified Professional Coach- Profesyonel Koç” ve “Coach Trainer-Koçluk Eğitmeni” olarak NLP temelli koçluk çalışma, hizmet ve eğitimlerini yürütmektedir. 2007 yılında Vancouver-Kanada’da katıldığı eğitimler ve yaptığı çalışmalar sonrasında Erickson College International tarafından Avrupa Ülke programlarında özellikle Çekoslovakya, Polonya, Slovak Cumhuriyeti, Fransa’da uluslararası eğitmen olarak çalışmak üzere görevlendirilmiştir.

Dr.Başer halen ICF (International Coaching Federation) onaylı Profesyonel Koç(PCC), uluslararası eğitmen ve danışman olarak çalışmalarına devam etmektedir. Temmuz 2008’den başlayarak Erickson Coaching International’ın Türkiye Temsilciğini yürütmektedir. Erickson Coaching International kapsamında verilen tüm akretide ve lisanslı eğitim ve programların Türkiye’de eğitim, organizasyon ve yapılanmasının sorumluluğunu ve temsilciliğini Denge Merkezi Eğitim ve Danışmanlık olarak yürütmektedir. 2008 yılından başlayarak Paul Meyer tarafından oluşturulan ve 40 yıldır 67 ülkede uygulanan Leadership Management Intstitute Türkiye- lisansörlüğü ve satış, eğitmen koç, “Etkili Bireysel Verimlilik” ve “Başarı Planlama” programlarını tamamlayarak Liderlik Üniversitesi ve Liderlik Zirveleri programlarını yürütmeye başlamıştır.


 Koçluk bir meslek midir?

Önce “meslek” tanımına bakacak olursak “Belli bir eğitim ile kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş işlerdir”

Koçluk dünyada hızla gelişmekte olan bir meslektir. Birleşmiş Milletler geleceğin yeni meslekleri arasında üst sıralarda koçluğu saymaktadır. Koçluk bugün dünyada gelişmiş ülkelerde yaklaşık 15 yıldır, özellikle son 10 yılda hızla tercih edilen bir meslek olarak kendini göstermektedir.

Koçluğu meslek olarak kabul etmenin yolu yukarıda meslek tanımında yer alan iki unsuru yerine girmekle mümkündür. Birincisi akredite bir okuldan gerekli eğitimi almak ve ikincisi koçluğun uluslararası arenada kabul edilen kurallarına uygun olarak icra etmektir.

 Koç, mentör ve danışman arasındaki temel farklar nelerdir?

Koçluk popüler olmaya başladıktan sonra özellikle bir çok farklı alanda çalışanlar ünvanlarının yanına “koç” kelimesini eklediklerini gözlemliyoruz. Öncelikle “Danışman” danışmanlık yaptığı konu her neyse onun uzmanı, o konuda eğitimli ve o konuda deneyimi olan kişidir. Bilgisinden yararlanılmak üzere sürekli ve/veya aralıklı olarak kendisine başvurulan ve bu süre boyunca bilgi vermesinin yanı sıra, yol gösteren, çözümü üreten, yönlendiren, yapılması gerekenleri anlatan ve yerine göre sonucu ortaya çıkaran kişidir. Bütün bu nedenlerle kişinin danışmanlık yapacağı alanın uzmanı olması gerekir. Öz geçmişi mutlaka o alanla ilgili olmalıdır. Danışman kişi ve/veya kuruma danışmanlık yapar.

Mentör, bilgi ve deneyim sahibi olduğu konuda belli bir süre boyunca kendinden sonra o konuda yetişmekte olanlara deneyim, bilgi paylaşan ve onları geliştirmekten sorumlu olan kişidir. Tercihen kurum içinden seçilir, o kurumun deneyim, bakış açısı ve yaklaşımlarını kişiye aktarmak ve özellikle mentörlük alan kişiye yetkinlik gelişimi konusunda destek olmak, bu sürecin sorumluluğu ile mentörlük alan kişiyi takip etmek, gerektiğinde bilgi paylaşmak, tavsiyede bulunmak onun istenilen hedefe ulaştığından emin olmak mentörün sorumluluğundadır. Mentör birey ile çalışır.

Koçluğun mentörlük ve danışmanlıktan en önemli farklarını şöyle özetleyebiliriz; Koç, koçluk alan kişinin mesleki alanının uzmanı olmak zorunda değildir, koçluk alanının uzmanıdır. Koç bireyle, insanla çalışır ve bireyin kendi ulaşmak istediği hedeflere ulaşması için bir anlamda yol arkadaşlığı yapar. Koç sorduğu güçlü sorular ve koçluk yöntemleri ile koçluk alan kişiyi ulaşmak istediği hedef, çözüm ve/veya yaratıcılık alanı çerçevesinde odaklı tutarak, kişinin sahip olduğu potansiyel, kaynak, bilgi, birikim ve deneyimlerini harekete geçirerek istediğine ulaşmasını sağlar. Koçlukta sorumluluk tamamen koçluk alan kişidedir. Koç tavsiye vermez, eğitmez, koçluk sürecinde konuşma ya da çalışma alanını koçluk alan belirler.

 Sizce koçluğun en etkili olduğu alanlar/durumlar nelerdir?

Koçluğun etkili olduğu alan aslında koç olan kişinin çalışmayı seçtiği alandır demek daha doğru olur. Koçluk her alanda yapılabilir, insanın her ilgi duyduğu ve kendini geliştirmek istediği alan koçluk alanıdır. Günümüzde koçluğun en fazla uygulandığı ve en yoğun tercih edilen alanlar arasında üst düzey yönetici koçluğu, kariyer gelişimi koçluğu, insan kaynakları potansiyelini yönetme” koçluğu, liderlik potansiyelini geliştirmeye yönelik koçluk, meslek seçimi – gelecek planlama koçluğu, yaşam alanları arası denge oluşturma ve farkındalık geliştirmeye yönelik dönüşümsel koçluk, bireysel gelişim koçluğu, başarı koçluğu (iş- okul veya yaşamın istenilen alanlarında), yaratıcılık koçluğu, verimli çalışmak isteyen takımlara koçluk gibi alanlar sayılabilir. Bunlarla birlikte gelecekte ulaşılmak istenilen herhangi bir hedefe yönelik, olabileceğinin bir adım ötesinde daha iyi olmak üzere kişinin tercih ettiği her alanda koçluk yapılır.

 İyi bir koç olmak için sahip olunması gereken özellikler nelerdir?

İyi bir koç olmak için;
1. Koç olmayı ve insana odaklı çalışmayı istemek ve sevmek,
2. ICF-Uluslararası Koçluk Federasyonu tarafından akredite edilmiş bir okuldan koçluk eğitimi almak,
3. Eğitim sonrası koç olarak ICF akredite olmak,
4. Sürekli ve düzenli koçluk yapmak,
5. Koçluğu profesyonel bir meslek olarak benimseyerek bu alanda sürekli bilgi tazeleme, deneyim edinme ve gelişim için kendisi de koçluk almak dahil kendine yatırım yapmayı göze almak ve
6. Bütün bunların hepsi için kararlı olmak gerekir.

 Koçluk eğitimi alan kişiler her alanda koçluk yapabilir mi? Yoksa uzmanlaşma gerekir mi?

Koçluk eğitimi temel bir eğitimdir, koçluk mesleğinin özelliklerini, inceliklerini ve nasıl yapılacağının bilgi ve becerilerini öğretir. Koçluk eğitimi alan kişi kendi ilgi alanı doğrultusunda koçluk okullarının sunduğu takım koçluğu, üst düzey yönetici koçluğu, liderlik koçluğu, insan kaynakları potansiyelini geliştirme koçluğu, aile/çift koçluğu, koçluk bakış açısı ile mentörlük gibi farklı alanlarda uzmanlaşabilir. En önemli uzmanlık alanı koçun kendisinin koçluk yapmak istediği alanı belirlemesi ve o alandan koçluk almak isteyenlere yönelik koçluk yaparak uzmanlaşmasıdır. Bu çerçevede evet koçluk belli bir uzmanlık alanında olduğunda hem koç ve hem de koçluk alan için, koçun deneyimi o alanda daha fazla olacağı için daha çok fayda sağlar denilebilir.

 Koçluğa tüm dünyada neden ilgi bu kadar arttı? Bu yeni bir ihtiyaç mı?

Koçluk değişim yönetimi bilimi ve sanatıdır. 21.yy da internet ve ileri teknoloji sayesinde insan için yaşamın her alanında çok fazla değişim ve değişime uyum gereksinimi ortaya çıkmıştır. Özellikle kurumlar açısından bakıldığında, kurumun en önemli kaynağı olan insan kaynaklarına yatırımda toplu eğitimlerin bireylerin istenilen yönde davranış değişimlerini ortaya koyamadıkları ve eğitimlerin sonuçlarının her zaman istenilen düzeylerde olmadığı bilinmektedir. Birçok mesleki alanda olduğu gibi 21. yy insanın bireysel özelliklerine göre yaklaşımların ön plana çıktığı bir yüzyıldır. Koçluk bireye, ona özel hizmet sunar, istenilen doğrultuda, çözüme ve geleceğe odaklı, gelişim ve davranış, alışkanlık edinme, değiştirme giderek çok daha ön plana çıktığı için koçluk da hem bireyler ve hem de kurumlar için ilgi çeken bir alan olmaya başlamıştır.

 Sizce ülkemizde koçluk çalışmalarına bakış açısı nedir?

Ülkemizde şu dönem koçluğun yaşam döngüsünde henüz ayakta durmaya başladığı yeni yaşam yolculuğunun başında olduğu dönemdir. Bununla birlikte dünyada giderek yaygınlaştığı bilinmektedir, bu farkındalık koçluğu Türkiye’de her kavramın başına ya da sonuna eklenilecek kelime “koç” durumuna getirmiştir. Koçluk popüler bir kavram olarak nerdeyse isteyen herkes tarafından kullanılmaktadır. Bu da çok ciddi bir kavram kargaşasına neden olmaktadır. Koçluğun bir meslek olarak gelişimini tamamlaması, uzun bir eğitim ve akredite profesyonel koç olma süreci olduğunun bilinmesi için birey ve kurumların doğru bilgilendirilmeye gereksinimleri vardır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder