StatCounter

##################################################### #####################################################

11 Haziran 2010 Cuma

Stratejik İK Koçluğu “Yeni İK Koçluğu Rolü”

Eğer deneyimli bir İnsan Kaynakları profesyoneli iseniz, büyük olasılıkla koçluğun, zaten yıllardır yaptığınız işin -yani yöneticilere ve çalışanlara potansiyellerini geliştirmelerinde yardımcı olmanın- diğer bir adı olduğunu düşünüyorsunuzdur. Eğer böyle düşünüyorsanız, sizi tekrar düşünmeye davet ediyorum.

Bugün öğretilen ve uygulanan koçluk becerisi, yöneticiler ile insan kaynakları arasındaki ilişkide kökten değişim yapma potansiyeline sahiptir.

Koçluk Nedir ?
Koçluk, yöneticilerin, örgütlerinde örgütsel liderlik rolüne kişisel olarak ulaşmalarında geri bildirim sağlar. Koç sıfatıyla insan kaynakları yöneticileri aktif dinlemeden, yöneticilerin güçlü ve zayıf yönlerinin test sonuçlarıyla ortaya çıkartılmasına kadar geçen süreçte her şeyi yapabilirler. Bir yönetici koçu genellikle yüksek potansiyelli yöneticiler ile çalışır iken, İK koçu organizasyonda her kademeden yönetici ve uzman ile çalışıyor olabilir. İşte bu İnsan Kaynakları koçluğu rolünü zorlu kılmaktadır. Geleneksel İnsan Kaynakları koçluğu rolü, yöneticilere örgütsel sorunlar ve fırsatlarda yardımcı olmaya odaklanmıştır. Ayrıca, yetenekli İK uzmanları her zaman yöneticilere, davranış tarzlarının başkaları üzerindeki etkisi hakkında geribildirim sağlamaktadır. Belirli sıklıklarla, İK koçu organizasyonun liderine durumun bir parçasının nasıl ele alınacağı sorusunu yönlendirir. İK koçları zor sorular sorar ve olaylar hakkında tavsiyeler verirler; bu yöntem yöneticinin seçtiği yoldan daha verimli olabilmektedir. İnsanlar, kendilerine geribildirimde bulunulurken farklı tepkiler gösterebilirler, en özenle seçilmiş kelimeler bile beklenmedik bir olumsuz tepki yaratabilmektedir. Böylece, İK’nın koçluk uygulamaları, politik usta gözlemler ve açık yürekliliğin karışımıyla yöneticilere liderlik ve kişisel mükemmellik sıfatını geliştirmelerinde yardımcı olabilmektedir.

Yeni Koçluk Rolü
Benim savunduğum İK profesyonellerinin izlediği bu en yeni koçluk rolünde, İK bölümü çalışanları yönetimle bir takım haline gelip özellikle yöneticinin gelişimine odaklanmaktalar. Firmalardaki az sayıda çalışan İK uzmanı bu yeni koçluk alanında çalışırken, firmalar genellikle dışarıdan hizmet aldıkları koçlarla ve danışmanlarla da çalışmaktalar. Firmalardaki İK uzmanları bu yeni koçluk rolünü üstlenmeye hazır oldukları takdirde ise bu konuda dışarıdan hizmet almaya her zaman gerek kalmamaktadır. Diğer taraftan ise firmalardaki İK uzmanları bu koçluk ilişkisini geliştirmeye gönüllü değillerse bir kariyer gelişim fırsatını da kaçırmış olduklarını unutmamalılar.

Arnavutluk Mennonite Birliği İK Direktörü Christina Zelazek’e göre Koçluk rolünün temelini güven oluşturur. Zelazek “Bir yönetici yardıma ihtiyacı olduğunu itiraf etmekten çekinebilir ya da İK personelinin firmadaki diğer kişilere bu durumu anlatmasından endişe edebilir. İK personelinin, yöneticiler tarafından son derece güvenilir biri olarak görülmesi gerekir. Güvenilirliği, yönetim şeklinizden ve sahip olduğunuz fikirlerden kazanırsınız” diyor.

Firmadaki İK çalışanının koçluk rolünü üstlenmeye zorlayan en önemli faktörlerden birisi İK çalışanının organizasyonel bilgisi ve o ortamdaki yöneticinin etkisidir. Bu aynı zamanda İK koçlarının bu yeni ilişkilerde, iç müşterileri etkilemekte başarısız olmalarının nedenlerinden birisidir. İK personelinin sunduğu koçluk yardımının, yöneticinin potansiyeline, organizasyondaki geçmişinin sağladığı faydadan daha fazla fayda sağlaması gerekmektedir.
Susan M. Heathfield
http://humanresources.about.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder