StatCounter

##################################################### #####################################################

11 Haziran 2010 Cuma

Röportaj: Nesligül Şakrak Karakılıç – TOFAŞ, İnsan Kaynakları Metod Geliştirme Uzmanı

Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyoloji bölümünden mezun olduktan sonra Lyon Lumiere 2 üniversitesinde İnsan Kaynakları üzerine yüksek lisans programını tamamladım. 2007 senesinden itibaren TOFAŞ İnsan Kaynakları departmanında işe alım, kariyer gelişimi, yetenek yönetimi, yedekleme ve değişim yönetimi konularında Metod Geliştirme Uzmanı olarak çalışmaktayım.
Davranışların ölçülmesi ve değerlendirilmesinde kişilik envanterlerinin , fiziksel yada zihinsel becerilerin ölçülmesinde yetenek – beceri testlerinin en önemli avantajı sizce nedir?
Mavi Yaka işe alım sürecinde yetenek-beceri testleri uygulanmaktadır. En önemli avantajları; belli eğitim seviyelerinden geçmiş ve teknik bilgisi birbirine yakın MY(mavi yaka) aday arasından ihtiyaç duyulan pozisyonlara en uygun kişilerin seçilmesine yardımcı oluyor. Ağır sanayi işletmesi olmamızdan dolayı, her pozisyon için ihtiyaç duyduğumuz davranışsal yetkinlikler farklıdır. Bu yetkinlikleri mümkün olduğunca testler ve mülakatlar yardımıyla ölçerek uygun kişilerin işe alınmasını sağlıyoruz. Bunun şirket verimliliğine ve çalışan aidiyetine kadar giden bir sürecin başlangıcı olduğunu düşünüyoruz. BY (beyaz yaka) işe alımlarında ise mesleki kişilik envanteri kullanmaktayız. Kullanmakta olduğumuz mesleki kişilik envanterinin en önemli avantajı ise adaylarımızı doğru pozisyonlara yerleştirme konusunda bizleri yönlendirmesidir.
Her iki testin de (Beceri Testleri ve Kişilik Testleri) dezavantajları var mı?
İşe alımlarda kullandığımız beceri testlerinde ( zihinsel beceri), belli bir puanın üzerinde başarı sağlayan adaylar mülakat aşamasına geliyor. Burada bazı nedenlerden dolayı çok az da olsa yeterli puanı alamayan iyi adayları elemiş oluyoruz. BY için kullandığımız envanterimizde nadiren de olsa kişilerin yönlendirici yanıt vermesinden dolayı tutarlılığın düşük çıkması bizim için tek dezavantajdır.

Beceri ve kişilik testlerinin işverene sağladığı faydalar sırasıyla nelerdir?

Beceri testlerinin ve kişilik envanterlerinin doğru pozisyona doğru kişiyi yerleştirme noktasında, şirket verimliliği ve çalışan aidiyetine olumlu etkisi vardır. BY’ye uyguladığımız envanter sayesinde çalışanlarımızın güçlü ve gelişime açık alanlarının tespit edilmesinde girdilerimiz oluştuğu için gelişim planlarıyla ilgili sistemimize katkı sağlamaktadır.

Yetenek-Beceri Testleri ile Kişilik Testlerini İnsan Kaynakları Bölümü olarak hangi alanlarda kullanıyorsunuz?

MY pozisyonundaki tüm işe alımlarda ve MY – YTL (Yalın takım lideri) terfi sürecinde testler kullanılıyor. BY pozisyonlarında tüm işe alımlarda, yetenek yönetim süreçlerinde ve bazı pozisyonlar için terfi sürecinde kullanmaktayız. Kişilik envanteri uyguladığımız tüm çalışanlarımıza, İK olarak geribildirim seansı düzenlemekteyiz. Bu geribildirim seansında kişilerin envanter sonuçlarına göre çıkmış güçlü ve gelişime açık alanları üzerinde konuşarak çalışanlarımızın farkındalığını arttırmakta, gelişim planlamaları için girdi sağlamaktayız.

Geçerliliği ve güvenilirliği açısından özellikle tercih ettiğiniz araç hangisi ya da hangileri?

Mesleki kişilik envanteri olarak OPQ ( Occupational personality Questionnaire) uygulamaktayız.

TOFAŞ’ta ağırlıklı olarak hangi pozisyonlara yönelik beceri ve/veya kişilik testlerinden
yararlanıyorsunuz?

Tüm MY işe alımlarında ve terfi süreçlerinde tüm pozisyonlar için testler kullanılmaktadır.
Beyaz yakalarda da her pozisyon için mesleki kişilik envanteri uygulamaktayız.

Kullandığınız testler kişilerin hangi özelliklerini/beceri-yeteneklerini/yetkinliklerini ölçüyor?

Kişilik Envanteri Testi: Deneyime açıklık, düzen, görev sorumluluğu, hareketlilik, kızgınlık, kontrolsüz davranış, özdisiplin, sosyallik, strese dayanıklılık, uyum ana başlıklarında ölçüm sonuçları veriyor.

Zihinsel Beceri Testi ise; Dikkat ve konsantrasyon, görsel karşılaştırma, görsel talimat takibi, hata farkedebilme, mekanik-teknik yatkınlık, okuma ve anlama, öngörüde bulunabilme, sayısal kavrama, sözel iletişim becerisi ve sözel talimat takibi ana başlıklarını ölçmektedir.

Beyaz yaka için uyguladığımız mesleki kişilik envanterimiz çalışanlarımızın iş hayatındaki tutumlarını 3 ana başlık üzerinden değerlendirmektedir. Bu başlıklar: İnsan ilişkileri (baskınlık, sosyallik, empati), düşünce tarzı (analiz, yaratıcılık ve değişiklik,düşünce yapısı), duygu ve ruh hali (endişe ve kontrol, enerji)’dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder